Smågodis för lässugna?

Noveller är ofta som en roman i koncentrat. När tiden är knapp eller när man vill ha en liten karamell i handväskan, i bakfickan, på bussen, på bänken i vårsolen eller på gräset en stund i parken. Då är en novell perfekt och riktigt läckert smågodis är novellerna från Novellix som ges ut i behändigt fickformat och alltid med vackra omslag.

 

Linda Olssons novell De blå skorna Har huvudpersonen nyss mist sin far, en far hon haft ett lite ansträngt förhållande med, särskilt efter det att han valt att sälja allt och flytta till Paris för att spendera sina sista år. Nu står hon för första gången i sin fars lägenhet i Paris för att reda upp dödsboet och känner sig tom, trött och sviken på något vis.

Lägenheten är full av faderns tillhörigheter men bär minnena av en man vars liv hon inte känner igen, som om hennes far hela sitt liv dolt vem han egentligen var för henne, trots att det alltid varit de två sedan hennes mor dog för många år sedan. I en garderob hittar hon ett par nätta blå damskor omsorgsfullt nerpackade i en kartong, gamla men till synes helt oanvända. Skorna är alldeles för små för att passa henne eller för den delen hennes mor då hon levde…

/Therése