Punktmarkerade böcker!

Har du möjligtvis lagt märke till de markeringar som finns på bokryggarna i avdelningen med skönlitteratur?
Det är deckarsymboler, fantastysymboler, två LL eller små punkter i gult och rött.
Vad betyder de då?

Förstoringsglaset finns på en hel del av våra deckare, för att du som är en deckarfantast ska ha lättare att hitta dem i biblan.

Det lilla trollspöt med magiskt stjärnstoff finns på våra fantasyböcker, av precis samma anledning, det vill säga för att du som gillar fantasy ska upptäcka dem.

De röda prickarna finns på några av de böcker som brukar betraktas som klassiker. Detta är naturligtvis en sak som kan variera beroende på vem du frågar, men jag har försökt att begränsa det till de böcker som de allra flesta är överens om platsar i litteraturkanon på ett eller annat sätt.

De gula prickarna representerar utomeuropeisk litteratur så att du som vill ska kunna fördjupa dig i exempelvis asiatisk och afrikansk kultur, istället för alltid fastna i det västerländska tänket.

Och sist med inte minst har vi våra LL märkningar, som finns på våra lättlästa böcker, det vill säga de som är särskilt anpassade för dig som har svårigheter med att läsa en ”vanlig” bok. En lättläst bok kan vara nog så spännande, men skillnaden kan till exempel vara att meningarna ofta är något kortare och sidorna lite luftigare. Det finns olika nivåer på de lättlästa böckerna, och vilken nivå som är rätt för dig är helt enkelt något du själv får känna dig fram till.

Bokmarkeringarna gör inte anspråk på att vara heltäckande, utan är mer tänkt som en hjälp för dig som vill ha tag på ”rätt” sorts bok snabbt och lätt. Det skulle mycket väl kunna vara så att en bok som märkts upp med gul prick (utomeuropeisk litteratur) även råkar vara en deckare med fantasyinslag, skriven i lättläst format. Det är därför alltid säkrast att kika på baksidestexten, för att få koll på vad boken handlar om, eller varför inte komma förbi och prata en stund med din bibliotekarie?
Att prata böcker är ju en av hennes absoluta favoritsysslor så det gör hon gärna sju dagar i veckan!