ikon HV hantverk på Ystad Gymnasium

Hantverk Hår- och makeupstylist

Hantverksprogrammet med profilen hår- och makeupstylist är ett yrkesprogram där du både får yrkeskompetens och grundläggande behörighet för vidare högskolestudier.

Profilen Hår- och makeupstylist pausas. Gymnasienämndens beslut innebär att
profilen inte kommer att starta HT 2023 p.g.a för få sökande.

Nu kan du som läser Hår- och makeupstylist bli diplomerad makeupartist.

På Hantverksprogrammet (HV) får du arbeta mycket praktiskt och kreativt samt också lära dig professionella yrkestekniker. Här lär du dig om ditt valda hantverk men också mycket om entreprenörskap, kundbemötande, service och försäljning.

Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram där du samtidigt får yrkeskompetens och grundläggande behörighet för högskolestudier. Vi har behöriga och legitimerade lärare med mångårig branschvana. För att ge våra elever inblick i arbetslivet och för att ge inspiration deltar vi i olika samarbeten, arrangemang och bjuder in gästföreläsare.

Inriktning: Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Profil: Hår- och makeupstylist

Att arbeta med hår och makeup är att framhäva det vackra i varje ansikte. Som hår- och makeupstylist får du utlopp för din kreativitet i färg och form.

I utbildningen får du lära dig om olika produkter och tekniker för att ta dig an trender och varierade stilar. Du får teoretisk och praktisk kunskap om hår, makeup och modestilar. Vi arbetar med foto, fantasy, catwalk, mode, trend, tv/film och scen/show.

Du arbetar med att planera och genomföra styling i programmets egen salong, under ditt arbetsplatsförlagda lärande, för arrangemang och fotograferingar. Under uppdragen får du mycket erfarenhet av kundkontakt, olika service- och försäljningssituationer och professionella yrkestekniker.

Modestyling

Under din utbildning lär du dig att förstå de grundläggande principerna i att jobba med modestyling, färg- och formlinjer och modets regelverk. Framtidens modebutiker och plattformar för e-handel kommer att kräva experter inom mode. Branschen ställer krav på rätt utbildning, som vi erbjuder dig här på Ystad Gymnasium.

HV STYLIST styling

Diplomeringar för Hår- och makeupstylister

  • Makeupstylist - skönhetsmakeup
  • Makeupartist – makeup för tv, film och fotografering
  • Manikyrist - naglar
  • Style Advisor - modestyling

För att stärka våra elevers ställning på arbetsmarknaden efter studenten, erbjuder vi våra elever att kunna genomföra diplomeringar inom fyra områden. Lärarna på Hantverksprogrammet är godkända för att diplomera våra elever. Diplomeringarna sker i samarbete med FÄRG Makeup Academy och Smart Retail.

"I vår bransch kan diplomeringar vara viktigare än gymnasiebetyg när man söker jobb", säger yrkeslärare Nina.

Jobbmöjligheter

Efter gymnasiet kan du arbeta som hår- och makeupstylist eller hårstylist och makeupartist för att senare avlägga gesällprov och bli behörig makeupartist.

Utbildningen till hår- och makeupstylist ger dig möjlighet att arbeta inom t ex mode- och makeupbutik, resande produktförsäljare inom makeup, styling för tv/film, makeupartist på salong/spa eller som frilans/egenföretagare. Du kan även arbeta som Style Advisor och Personal Shopper.

Arbetsplatsförlagt lärande

Det ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL).
APL innebär att en del av utbildningen genomförs på plats hos en arbetsgivare. Syftet med APL är att förbereda dig för det kommande yrkeslivet och ge dig möjlighet att utveckla både dina yrkeskunskaper och din en egen yrkesidentitet. Genom APL har du chansen att uppleva arbetslivet på riktigt redan under din gymnasietid. 

Klicka här för mer information

Är du intresserad av att läsa till frisör?

Vi erbjuder också profilen Frisör. Frisörsalongen ligger vägg i vägg med stylistsalongen och våra elever från båda profilerna samarbetar i olika projekt.

Läs mer om frisör

Stylistklippet är vår egen salong

Vi jobbar i fräscha lokaler med egen salong, som heter Stylistklippet, där får du arbeta med riktiga kunder och lära dig vad som krävs för att driva en salong.

Läs mer

Programblad
Hantverk inför 2023/2024

Tips inför ditt gymnasieval!

Läs mer

Följ med en vanlig skoldag genom att boka skuggning här!

@hantverk_
ystadgymnasium

Se vad som händer på programmet
Katharina Paulsson

Katharina Paulsson

Studie- och yrkesvägledare
HV, HT, RL, IMYRL, Anpassad gymnasieskola
katharina.paulsson(a)ystad.se
0704 34 05 50

Våra samarbetspartners

Rulla till toppen