ikon HV hantverk på Ystad Gymnasium

Hantverk – Frisör och Hår- och makeupstylist

Ett yrkesprogram där du både får yrkeskompetens och har möjlighet att skaffa dig grundläggande behörighet för högskolestudier.

Profilen Hår- och makeupstylist pausas.
Vilket innebär att inriktningen inte kommer att starta HT 2022, p.g.a för få sökande.

Innehåll

  På Hantverksprogrammet (HV) får du arbeta mycket praktiskt men också lära dig värdefull teori. Här lär du dig om ditt valda hantverk men också mycket om entreprenörskap, kundbemötande, service och försäljning.

  Utbildningen ger dig stort utrymme att använda din egen kreativitet både i programmets egen salong och under perioder för arbetsplatsförlagt lärande (APL). I programmets salong, Stylistklippet, arbetar du med riktiga kunder och får lära dig alla bitar kring att driva en salong.
  Du väljer en av profilerna mot frisör eller hår- och makeupstylist.

  Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram där du både får yrkeskompetens och har möjlighet att skaffa dig grundläggande behörighet för högskolestudier. Vi har behöriga och legitimerade lärare med mångårig branschvana. Vi besöker mässor inom branschen och gästföreläsare kommer till oss för att ge våra elever inblick i arbetslivet och ge inspiration.

  Efter gymnasiet kan du färdigutbilda dig på salong för att senare avlägga gesällprov och bli behörig frisör eller makeupartist.

  Stylistklippet är vår egen salong

  Vi jobbar i fräscha lokaler med egen salong, som heter Stylistklippet, där får du arbeta med riktiga kunder och lära dig vad som krävs för att driva en salong.

  Läs mer

  Inriktning: Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

  Profil: Frisör

  Som frisör arbetar du med klipp, färg och styling. Du arbetar också med kundbemötande, service och försäljning. Bakom varje ny frisyr ligger ett stort yrkeskunnande. När du lärt dig grunderna är det bara din kreativitet som sätter gränserna.

  Inom inriktningen Frisör arbetar du både teoretiskt och praktiskt. Det ger dig grundläggande kunskaper i frisörhantverket men också färdigheter i avancerade tekniker inom dagens trender. Du tränar på kundkontakt och känsla för kvalitet samtidigt som du får utlopp för dina kreativa idéer. Elever från varje årskurs får möjlighet att tävla i skol-SM.

  Under utbildningen övar du dels i programmets egen salong, Stylistklippet, som tar emot kunder, men också genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). På Stylistklippet får du också jobba med kunder, sköta kassan och ta emot bokningar som ger dig erfarenhet av servicearbetet.

  Efter gymnasiet kan du arbeta på salong som frisöraspirant, för att senare avlägga gesällprov och bli behörig frisör.

  Jobbmöjligheter

  Programmet ger dig utbildning till Frisöraspirant. Du kan arbeta som anställd, hyra stol eller starta eget.

   

  Profil: Hår- och makeupstylist

  Att arbeta med hår och smink är att framhäva det vackra i varje ansikte. Som hår- och makeupstylist får du utlopp för din kreativitet i färg och form.

  I utbildningen får du lära dig om olika produkter och tekniker för att ta dig an trender och varierade stilar. Du får grundläggande teoretisk kunskap om hår, makeup och mode genom historien fram till idag. Vi arbetar med foto, fantasy, catwalk, mode, trend, tv/film och scen/show.

  Du arbetar också mycket praktiskt i programmets egen salong, under arbetsplatsförlagt lärande (APL), men också genom att planera och genomföra styling för modevisningar, fotograferingar och olika event. Under uppdragen får du mycket erfarenhet av kundkontakt samt olika service- och försäljningssituationer.

  Efter gymnasiet kan du fortsätta arbeta som hår- och makeupstylist för att senare avlägga gesällprov och bli behörig makeupartist.

  Jobbmöjligheter

  Utbildningen till hår- och makeupstylist ger dig möjlighet att söka stylistjobb inom t ex butik, tv/film eller som frilans/egenföretagare.

  Arbetsplatsförlagt lärande

  Det ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL).
  APL innebär att en del av utbildningen genomförs på plats hos en arbetsgivare. Syftet med APL är att förbereda dig för det kommande yrkeslivet och ge dig möjlighet att utveckla både dina yrkeskunskaper och din en egen yrkesidentitet. Genom APL har du chansen att uppleva arbetslivet på riktigt redan under din gymnasietid. 

  Klicka här för mer information

  Tips inför ditt gymnasieval!

  Läs mer
  Instagram @ekonomi_ystadgymnasium

  @hantverk_ystadgymnasium

  Malin Hansmark

  Studie- och yrkesvägledare
  BA, EE, HT, HV, RL
  malin.hansmark(a)ystad.se
  0704 34 05 39

  Technician Summer Camp har dragit igång på Ystad Gymnasiums Fordons- och transportprogram. Under fyra dagar (20-23 juni) får blivande niondeklassare mecka och svetsa, för att öka eller säkra intresset inför nästa års gymnasieval.

– Branschen skriker efter folk, men det är färre som söker, berättar fordonsläraren Simon Eriksson.

- Vi har faktiskt jag haft elever som redan kan namnet på alla motordelar på engelska när de börjar, eftersom de spelar datorspel”, berättar fordonslärare Patrik Andersson.

Läs hela nyheten på ystadsallehanda.se

#fordon #ystadgymnasium #gymnasieval #fordonsochtransportprogrammet @ungiystadsallehanda @naringslivystad
  Är det här du kommer springa ut imorgon?! 🥳🤩 Är du taggad?

#student2022 #student #ystad #ystadskommun #ystadgymnasium
  Scroll to Top