ikon HV hantverk på Ystad Gymnasium

Hantverk – Frisör och Hår- och makeupstylist

Ett yrkesprogram där du både får yrkeskompetens och har möjlighet att skaffa dig grundläggande behörighet för högskolestudier.

Innehåll

  På Hantverksprogrammet (HV) får du arbeta mycket praktiskt men också lära dig värdefull teori. Här lär du dig om ditt valda hantverk men också mycket om entreprenörskap, kundbemötande, service och försäljning.

  Utbildningen ger dig stort utrymme att använda din egen kreativitet både i programmets egen salong och under perioder för arbetsplatsförlagt lärande (APL). I programmets salong, Stylistklippet, arbetar du med riktiga kunder och får lära dig alla bitar kring att driva en salong.
  Du väljer en av profilerna mot frisör eller hår- och makeupstylist.

  Hantverksprogrammet är ett yrkesprogram där du både får yrkeskompetens och har möjlighet att skaffa dig grundläggande behörighet för högskolestudier. Vi har behöriga och legitimerade lärare med mångårig branschvana. Vi besöker mässor inom branschen och gästföreläsare kommer till oss för att ge våra elever inblick i arbetslivet och ge inspiration.

  Efter gymnasiet kan du färdigutbilda dig på salong för att senare avlägga gesällprov och bli behörig frisör eller makeupartist.

  Stylistklippet är vår egen salong

  Vi jobbar i fräscha lokaler med egen salong, som heter Stylistklippet, där får du arbeta med riktiga kunder och lära dig vad som krävs för att driva en salong.

  Profil: Frisör

  Som frisör arbetar du med klipp, färg och styling. Du arbetar också med kundbemötande, service och försäljning. Bakom varje ny frisyr ligger ett stort yrkeskunnande. När du lärt dig grunderna är det bara din kreativitet som sätter gränserna.

  Inom inriktningen Frisör arbetar du både teoretiskt och praktiskt. Det ger dig grundläggande kunskaper i frisörhantverket men också färdigheter i avancerade tekniker inom dagens trender. Du tränar på kundkontakt och känsla för kvalitet samtidigt som du får utlopp för dina kreativa idéer. Elever från varje årskurs får möjlighet att tävla i skol-SM.

  Under utbildningen övar du dels i programmets egen salong, Stylistklippet, som tar emot kunder, men också genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). På Stylistklippet får du också jobba med kunder, sköta kassan och ta emot bokningar som ger dig erfarenhet av servicearbetet.

  Efter gymnasiet kan du arbeta på salong som frisöraspirant, för att senare avlägga gesällprov och bli behörig frisör.

  Jobbmöjligheter

  Programmet ger dig utbildning till Frisöraspirant. Du kan arbeta som anställd, hyra stol eller starta eget.

  Profil: Hår- och makeupstylist

  Att arbeta med hår och smink är att framhäva det vackra i varje ansikte. Som hår- och makeupstylist får du utlopp för din kreativitet i färg och form.

  I utbildningen får du lära dig om olika produkter och tekniker för att ta dig an trender och varierade stilar. Du får grundläggande teoretisk kunskap om hår, makeup och mode genom historien fram till idag. Vi arbetar med foto, fantasy, catwalk, mode, trend, tv/film och scen/show.

  Du arbetar också mycket praktiskt i programmets egen salong, under arbetsplatsförlagt lärande (APL), men också genom att planera och genomföra styling för modevisningar, fotograferingar och olika event. Under uppdragen får du mycket erfarenhet av kundkontakt samt olika service- och försäljningssituationer.

  Efter gymnasiet kan du fortsätta arbeta som hår- och makeupstylist för att senare avlägga gesällprov och bli behörig makeupartist.

  Jobbmöjligheter

  Utbildningen till hår- och makeupstylist ger dig möjlighet att söka stylistjobb inom t ex butik, tv/film eller som frilans/egenföretagare.

  Arbetsplatsförlagt lärande

  Det ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL).
  APL innebär att en del av utbildningen genomförs på plats hos en arbetsgivare. Syftet med APL är att förbereda dig för det kommande yrkeslivet och ge dig möjlighet att utveckla både dina yrkeskunskaper och din en egen yrkesidentitet. Genom APL har du chansen att uppleva arbetslivet på riktigt redan under din gymnasietid. 

  Klicka här för mer information

  Tips inför ditt gymnasieval!

  Läs mer
  Instagram @ekonomi_ystadgymnasium

  @hantverk_ystadgymnasium

  Besa Murati

  Studie- och yrkesvägledare
  BA, EE, FT, HV, HT, RL
  besa.murati(a)ystad.se
  0704 34 05 23

  Therese Holst elevintervju

  Therese Holst

  Redan efter bara ett år på Hantverksprogrammet har Terese fått prova på att arbeta som makeupartist på riktigt. "Nästan direkt gick vi ut på tre veckors praktik, vi har redan genomfört flera större projekt och nu har vi praktik en gång i veckan. Så får jag veta om jag gillar arbetet på en gång, det är jätteviktigt."


  För Therese var valet självklart. Som liten tog hon med sin mammas smink till skolan och tvättade av det innan hon kom hem och blev avslöjad. Kreativiteten i smink har alltid fascinerat henne. På hantverksprogrammet med inriktning hår och makeup får hon äntligen de kunskaper hon behöver för att kunna styla framtiden.

  Det var lärarna på programmet som avgjorde när Therese gjorde sitt val av gymnasium. Hon hade jämfört olika skolor med varandra men i Ystad hittade hon rätt. "Om lärarna är duktiga och snälla så vill man ju lyssna på dem. De säger inte att saker är fel, de låter oss bara prova igen och lära oss av att se hur olika lösningar ger olika resultat."

  Roligt att plugga inför prov

  "När vi har prov, då är det ju kul att plugga inför dem", skrattar Therese. "Och det är inget konstigt, för allt det jag pluggar på inför prov, det är ju sånt jag vill veta och sånt som kommer göra att jag blir bättre på att sminka och styla." Inriktningen mot hår och makeup är helt rätt för Therese som vill se sminket i sin helhet. För styling handlar inte bara om ansiktets färger och former, det handlar också om hudvården bakom, lite om naglar och om kläder och intrycket som en helkroppsstyling ger.

  Lär sig genom att göra

  För Therese är de praktiska inslagen både de roligaste och de hon lär sig mest av. "Nyss fick vi göra hela sminket för en teateruppsättning. Först träffade vi skådespelarna och pratade om deras karaktärer och teman, så att vi blev helt insatta i deras produktion. Sen fick vi skissa upp med smink på vanligt ritpapper hur vi tänkte, och prova på varandra för att bli helt säkra. Till sist packade vi det vi behövde och åkte ut på plats och sminkade upp. Då är det som allra roligast, när jag får vara med hela vägen."

  Nya intressen överraskar

  "Jag trodde aldrig att hudvård kunde vara så intressant! Dels får jag svar på mina egna problem, men det är ju också huden som är grunden till en bra sminkning." Therese råkar på nya kunskaper och intressen hela tiden. Till halloween fick hon lära sig om sårsminkning och hur man bygger upp låtsassår, och snart ska hon få gå en kurs i bröllopssminkning. Hon får också lära sig att sminka för olika åldrar och medverka på olika event kring det. "Det är ju två helt olika saker att sminka en äldre hy och att sminka ett barn! Dessutom är det två helt skilda grupper av människor att arbeta med, äldre vill bli klassiskt vackra och barn vill ha fjärilar över hela armarna." Therese skrattar när hon berättar och det märks att hon trivs med upplevelserna hon får genom sin utbildning.

  En liten klass på en stor skola

  Thereses klass är ganska liten. Det gör att hon lär känna sina klasskamrater väldigt bra. Men på flera av lektionerna som inte handlar om styling blandas klassen upp med de andra hantverksklasserna. "Och idrott har vi ihop med restaurangprogrammet, och en gång i veckan är vi ute på praktik. Så även om klassen är liten så träffar jag en hel del olika människor ändå, det är skönt, för då blir kretsen aldrig för liten."

  Vill sminka sig genom livet

  "När jag tar studenten vill jag jobba på Kick's. Kick's eller Sephora, det är mina två drömställen. Eller så vill jag utbilda mig till hudterapeut." Therese har ordnat sin praktikplats på Kick's för att hon inte kunde tänka sig ett bättre ställe, och hon ångrar ingenting. Borstarna hon fick när hon började gymnasiet får hon behålla, och det gör att hon kan öva när som helst. Therese ser fram emot att fortsätta lära sig om smink och allt som hör till: "har du intresset för det, så är det här det bästa du kan göra!"

  (2016/2017)

  elevcitat

  Hilde, fd elev

  Jag hittade min gamla ritbok från när jag var liten. Redan då fantiserade jag om det här, jag har nog aldrig ens funderat på ett annat yrke än frisör.

  Hilde tog studenten 2016 från Hantverksprogrammet och bara ett halvår efter var hon framme vid ett av sina mål - att starta företag.

  –  "Jag jobbar dessutom som nagelterapeut. Den kursen fick jag genom skolan. Det känns jättebra! Skolan har gett en riktigt bra grund, både vad det gäller företagandet och frisöryrket", menar hon.

  "Jag började faktiskt gymnasiet i Malmö men kände ganska snabbt att det inte var för mig. Mitt hjärta är här i Ystad. Nästa steg är gesällbrevet som kommer att ta cirka åtta år innan jag jobbat mina timmar", säger hon.

  Scroll to Top