Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren

I flera månader har den stått där och lockat, romanen Norra Latin som bär på löftet om en läsupplevelse i klass med Cirkel-sviten som Sara Bergmark Elfgren skrivit tillsammans med Mats Strandberg. Nu har jag äntligen läst den och blev inte alls besviken. Tvärt om!

Norra Latin är en skola i Stockholm, som numera är ett konferenscentrum. Någon gång har jag nog varit där utan att tänka särskilt på arkitekturen eller konsten, men nu efter att ha läst den här boken vill jag återvända och se närmare på pelargångar och konstverk, särskilt ”Den ljusa natten” av Prins Eugen. I romanen Norra Latin är skolan en gymnasieskola med flera olika program.  Estetiska programmet med teaterinriktning är riktigt svårt att komma inBokomslag Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren på. Dit söker sig Clea, som är en av bokens berättare. Clea är uppvuxen i teater- och filmvärlden eftersom hennes mamma är skådespelare. Hon har redan varit med i filmer och serier och har ett populärt Instagramkonto med många följare.

Bokens andra berättare är Tamar från Östersund. Hon är beredd att flytta långt hemifrån för att få plugga på Norra Latins teaterprogram. När hon kommer till Stockholm för att göra sitt antagningsprov upplever hon märkliga saker i skolbyggnaden. En citronfjäril mitt i vintern! Hon gör Pucks monolog ur Shakespeares En midsommarnattsdröm och det går helt strålande.

Höstterminen startar och i klassen finns många grupperingar. Konkurrensen är hård och alla verkar bevaka varandra. Clea och Tim blir ett par nästan genast. Tim kommer från samma värld som hon och har varit med på film och TV. Han har fått en reservplats men verkar mest vara intresserad av att festa. Tamar som är van att ha vänner omkring sig finner att ingen vill vara med henne.

Det går ett rykte om ett spöke på Norra Latin. Det är eleven Erling Jensen som försvann mitt under en föreställning av En midsommarnattsdröm någon gång på trettiotalet. En lärare som satt i publiken dog plötsligt under föreställningen och efter det var Erling Jensen spårlöst borta. Tamar är den som får kontakt med det övernaturliga, för de andra är det hela mest en kittlande berättelse.

Som en röd tråd genom boken går En midsommarnattsdröm och särskilt figuren Puck som på olika sätt gäckar människorna genom roliga upptåg, men också onda handlingar. Tamar måste få klarhet i vad det var som hände på trettiotalet och som påverkar henne nu. Clea vill veta varför Tim försvinner iväg och är borta på nätterna och vad det var som fick svarta fåglar att flyga in i Tims pappas flotta takvåning mitt under hennes födelsedagsfest.

Eva i bibblan