MYT 2: ”Viktigt att hitta en skola där man passar in”

Nej, det viktiga är att följa sitt intresse.

Många elever i nian säger att de letar efter tre saker: En skola där man passar in – eller vill passa in. Ett program som har status och att man vill försöka hänga med kompisarna dit de går. Resultatet är att många går program som de egentligen inte känner för, bara för att göra familjen och kompisarna nöjda. Det som märks extra tydligt är att många elever som egentligen är sugna på ett yrkesprogram, istället väljer ett högskoleförberedande program.

Under terminen byter fler elever från de högskoleförberedande programmen till något av yrkesprogrammen än tvärtom. Valet till gymnasieskolan innebär en unik chans att vidga sitt kontaktnät och hitta nya vänner som delar de intressen man själv har, innerst inne. För det är intresset som är viktigt, att hitta ett program som ger energi och känns spännande. Då blir det mycket lättare att lyckas och må bra under gymnasietiden.

fakta 2

Information från Skolverket.