Min praktik i Thailand!

Hej, nu sitter jag på flyget påväg hem från Thailand. Jag och min klasskompis, Emelie, fick möjligheten att praktisera på en välgörenhetsorganisation i 4 veckor på ön Koh Lanta. Stället heter Lanta Animal Welfere och har som mål att hjälpa djuren på ön och örna runt omkring genom vård och ett sterilisationspogram. Sterilisationsprogramet går ut på att sterilisera hundar och katter runt om på ön för att stoppa ökandet av hemlösa djur. Orginisationen är inget djurhem, utan tar bara in djur för vård och sterilisation för att sedan släppa tillbaka dom till sina gamla områden. Detta för att det dels inte finns plats för hur många djur som helst och för att många av djuren är väldigt skygga och rädda. Dock finns det undantag, tex, om djurets område inte är säkert för djuret att åretvända till på grund av lokalbefolkning etc. Då får djuret stanna på L.A.W. och sätts upp för adoption. Det är framförallt dessa djur vi och andra volontärer tagit hand om dom här veckorna!

Man jobbade olika skift – morgonskift (07-13), eftermiddagsskift (13-19) eller nattskift (19-07). För det mesta hade vi morgon-, eller eftermiddagsskift. Då gick det mest ut på att mata, städa och socialisera sig med djuren. Men även svara på frågor och ge runtvisningar till turister som besökte stället (detta var frivilligt). Det var roligt att så mkt turister ville besöka stället, det betyder att djuren har större chans att bli adopterade. Turister kunde även få gå ut och gå med olika hundar under vissa timmar om dagen för att lära känna dom och hjälpa till.

Vi fick bo i en länga med flera olika rum med egen dusch och toalett. Köket fanns inne på kliniken och delades av alla. Dom kallade det för klinikens hjärta. I köket fanns även en säng. Det var den man sov i under sina nattskift. Nattskiften är tillför att någon alltid ska ha uppsyn över hur hundarna mår och att dom håller sig tysta. Speciellt eftersom en stor del av lokalbefolkningen på ön är muslimer och har böneutrop 5 gånger om dygnet vilket hundarna ser som sing-along-times… Sömn fick man inte jättemycket av dock. Speciellt efter att vi fått in valpar. Då fick man gå upp och ge dom mat var tredje timme. Förövrigt var det rätt mysigt att ha nattskift. Man fick välja en hund att ha som vakthund eller att bara att mysa med!

Det var inte bara jobb på resan. Eftersom man jobbade skift kunde man planera sina dagar rätt så bra. Tex, hade man morgonskift kunde man sedan åka och äta och dra till stranden. Hade man eftermiddagsskift dagen efter kunde man tex, hitta på något senare på kvällen och sedan ta sovmorgon innan man skulle jobba. Vi var även lediga en dag i veckan. Man lärde känna många nya roliga människor som gärna hittade på saker efter jobb, gå ut och äta, shoppa, festa och sola! Det var väldigt kul att få lära känna människor från så många olika länder och uppleva en annan kultur och klimat (hehe), tex Songkran, thailändska nyår som gick ut på att kasta vatten på varandra för att gå fullständigt ren in i det nya året..

Det var verkligen en rolig praktikresa och jag har lärt mig otroligt mycket, min engelska har absolut förbättras också, efter att ha in princip bara pratat engelska hela resan!

Besök gärna deras hemsida, där kan ni läsa mer om vad dom gör och se bilder på några av djuren!

Hälsningar, Sara Rudvall, NB13

Lanta Animal Welfare Naturbruk