Med både rötter och vingar!

bibliotekNA17B har brottats med Patrik Lundbergs roman Onanisterna sedan terminen började. Boken skavde och gjorde motstånd för många under läsningen. En del retade sig på det grabbiga Sölvesborgsgänget och deras sexistiska jargong. Varför kunde inte huvudpersonen Kim riktigt frigöra sig från dem nu när han hade träffat nya, spännande vänner i Malmö, som kanske var lite mer som han?

Onanisterna är en ungdomsbok som handlar om ett gäng killar som blivit kvar i hemstaden Sölvesborg efter gymnasiet, medan de flesta andra i deras ålder flyttat därifrån för att resa, jobba eller upptäcka världen. Kim är den som är mest frustrerad. Hör han egentligen ihop med det här gänget med de grova skämten och snacket i omklädningsrummet? Är fotboll egentligen det som är viktigast i livet?

I Malmö träffar Kim nya vänner som bor i kollektiv vid Möllan, är vegetarianer, feminister och pratar om en hel massa saker som Kim också är intresserad av. Han flyter med på båda ställena utan att egentligen ta ställning, eller gör han det?

Att en bok väcker frågor är ju bästa tänkbara utgångsläge för ett samtal om den med författaren. Klassen hade förberett massor med intressanta frågor till den 11 oktober när Patrik Lundberg dök upp i deras klassrum.

”Jag är inte Kim” inledde Patrik sin presentation och berättade hur han valt att gestalta hur människor söker och får bekräftelse i sin närmaste grupp. Vi talar om filterbubblor som om fenomenet vore nytt och bara har med sociala medier att göra. Har det egentligen inte alltid varit så vi sökt gemenskap i vår närmaste grupp och haft fördomar om ”de andra”. Det kan handla om kön, klass, om platsen vi bor på eller vilken politisk ideologi vi sympatiserar med. Kanske kan det till och med handla om vilket gymnasieprogram man valt!

Samtalet tog sin utgångspunkt i klassens frågor som handlade mycket om huvudpersonen och de val han gör men också en hel del om bokens tema om identitet och uppbrott. Flera frågor handlade om det stoff som författaren använt för att gestalta handlingen. Hur kom han på till exempel nittiopatten?

Patrik berättade om skrivandets hantverk med att använda stoff från en massa olika sammanhang för att gestalta personer, och skeenden i boken. Bara pizzabagaren Ali är en verklig person.

Ett av bokens teman är att hitta sin egen identitet och för det behöver man både rötter och vingar. Efter författarsamtalet var vi nog överens om det.