Klassiker i ny kostym!

Just nu har vi köpt in många klassiker i nya fina upplagor till skolbiblioteket. Några godbitar som anlänt i ny kostym är: Wildes Dorian Grays porträtt, Dickens Historien om två städer, Dostojevskiljs Dubbelgångaren och Silas Marner av George Eliot. Ta chansen och läs några av alla de där böckerna man ”borde” ha läst…som t.ex:

Mörkrets hjärta av Joseph Conrad

Mörkrets hjärta sägs vara en av de mest lästa och analyserade böckerna här i västvärlden.
Joseph Conrads suggestiva skildring av Kongofloden och de hemska förhållandena i Kongo under belgiske kungen Leopold styre utkom redan 1902. Boken har tolkats både som kritik mot, och en bekräftelse på, den kolonialism och imperialism den porträtterar.

Huvudpersonen är sjökaptenen Marlow, befäl på en flodångare, som fått till uppdrag att segla längs Kongofloden till det innersta av Afrika och den Belgiska handelsstationen som ligger längst bort: i mörkrets hjärta. Under sent 1800-tal är dessa områden fortfarande helt outforskade av européer och från dessa okända delar kommer rykten om hur vite elfenbensjägaren Kurtz härskar oinskränkt genom att sprida död och fruktan omkring sig och är mer framgångsrik som elfenbensjägare än alla de andra jägarna i det belgiska Bolaget sammantaget.

Under resan längs den långa slingrande Kongofloden glider Marlow långsamt från sig själv och boken visar hur människor kan förkasta sina moraliska och etiska värderingar när de hamnar i en miljö som inte förutsätter dem eller avkräver ansvar för människors handlingar.

Boken ligger till grund för manuset till Francis Ford Coppolas film Apocalypse Now som istället förlade handlingen till Vietnamkriget. Martin Sheen spelar huvudrollen som kapten Willard som får i uppdrag att söka upp och eliminera översta Kurtz (mästerligt spelad av Marlon Brando) som efter en lysande karriär nu sägs ha förlorat förståndet och förskansat sig djupt inne i den Kambodjanska djungeln.

Filmen innehåller bl.a. den kända scenen där amerikanska helikoptrar går in för attack till tonerna av Wagners Valkyrieritten och Robert Duvalls rollfigur, löjtnant Colonel Bill Kilgore, yttrar den episka repliken: ”I love the smell of napalm in the morning.” …..

/Therése