I landet av baguetten

Hej allihopa! Jag heter Emilie och kommer från Frankrike nära en stad som heter Nantes. Jag är utbytesstudent för ett skolår och skriver detta blogginlägg för att prata om skolan i Frankrike. På Österport läser jag andra året på Samhällsvetenskapliga programmet. Nu kör vi! (Jag är så ledsen för de miljarder misstag i svenska språket som jag gör på denna bloggen).

1. Skolsystemet

Mellan förskola och högre utbildning finns det 3 olika skolan : grundskolan från 6 till 10 år, högskolan från 11 till 15 år och gymnasiet från 16 till 18år. På denna bloggen ska jag pratar framför allt om gymnasiet.

2. Programmen i Frankrike

Generellt på gymnasiet, behöver man inte att välja en program på den första år, så har man ungefär 10 olika ämnen (franska, matematik, historia, engelska…). Under de 2 följande åren man fortfarande har samma ämnen men på olika proportioner enligt vilket program man väljer : vetenskap, ekonomi eller litterära. Det finns också annan skolan var man kan börja direkt från 1:e (kallat 2:e i Frankrike) att utbilda sig för ett yrke. De heter yrkesinriktade gymnasiet.

4. Scheman

I Frankrike har man mycket mer upptaget scheman än i Sverige. Skolan börjar mest kl. 8 och slutar kl. 4/5, ibland 6. Man har några håla i veckan (att studera självklart). Det finns även skolor som är öppna på lördag morgonen. En veckan är ca. 28 tim lektioner, men skolan försöker att lätta schemat och låtar man sluta tidigare på onsdagen (kl.12). Det händer att man har en lektion just nu och får en paus tidigare eller senare men paustid är ganska samma för alla studenter. Jag tror det är bra då, så kan man träffa dess kompisar som är inte i samma klass!

5. Semesterelevblogg

Franska studenter har många och lång semester (äntligen något positiv). 2 månader på sommar, och 2 veckor på oktober, jul, februari, och easter.

6. Läxor och proven

Läxor beror på lärarna, men det är inte onormalt att man fick många läxor (som sticker dig 1/2 timmar på kontoret på natten woohoo!).

Proven under ungefär 1 tim eller 2. Man kan bli lite orolig när man har 1 eller 2 lugna veckor (utan mycket läxor) för det betyder att de kommer 3 eller 4 prov helt plötsligt veckan efter, kanske till och med samma dag.

7. Mat

Många studenter stannar och äter i skolan på lunchtid. Det är för det mesta kl. 12/13, men man måste betala för det. Jag tycker att maten är ganska god, det finns inte så mycket potatis som här i Sverige (min potatis konsumtionen ökade från 30 till 75 procent sedan jag kom hit).

8. Lärarna

Några är mycket strikt, några inte tillräckligt…jag tycker att det är svårt att vara lärare i Frankrike för att om man är för hård så kommer man bli hatad av alla och om man är för snäll så kommer eleverna att använda det som sin fördel. Därför är det en stor hierarki mellan lärare och elever, så att lärarna inte lever den andra situationen, till exempel man måste säga « ni » till lärare och aldrig, hörde ni mig, ALDRIG kalla dem vid deras förnamn : alltid vid deras efternamn.

9. Regler

Frankrike är ett sekulärt land, det är inte möjligt att vara i en offentlig gymnasiet huvud täckt. Det gäller allt: segling, hatt, mössa …

Man måste också inte använda några elektronik enheter under lektionerna (om ni kommer till Frankrike och även om du bara lägga telefonen på bordet kommer alla titta på er som om du är konstig och ni vill inte ha det här, eller hur? Så det gå bra om ni låter telefonen vara i väskan, hehe.

Jag tror jag har pratat om det viktigaste! Hoppas ni hade kul (och ni fattade haha) ! Tack så mycket!

Emilie Drouin