Hur man gör succé på dårhus av Emmy Abrahamson

Till hösten har du som går i tvåan här på Ystad Gymnasium möjlighet att lyssna på författaren Emmy Abrahamson. Hon har skrivit en hel rad böcker både för ungdomar och vuxna och är ett av inslagen i höstens Kulturgaranti för gymnasiet. Förhoppningsvis kommer hon då att berätta om sin senaste roman, Hur man gör succé på dårhus.

I den berättar Maja Karlsson om hur det gick till när hon blev tvångsintagen på psyket i Malmö och vad som ledde dit. Hon berättar det på ett halsbrytande roligt sätt: ständigt ett skämt, ständigt en kvick replik eller en referens till en åttiotalsfilm eller tv-serie.

Majas yrke är att vara ståupp-komiker. Det är ironiskt nog kanske inte ett så roligt liv med en ständig jakt på bokningar och oro för om det ska gå att få ihop till hyran varje månad. Publiken är heller inte alltid så uppskattande och Maja får inte bara stå ut med uteblivna skratt, utan också att bli utbuad och förolämpad. Men nu verkar hon i alla fall ha fått lite flyt, en inbjudan till en komikerfestival i Ryssland. Där ska hon tävla i stand-up tillsammans med komiker från olika länder.

Ibland smyger sig depressionen på Maja. Hon kallar den för Sven. Just när allt verkar lovande och hon är på väg till Ryssland känner hon att han närmar sig. Hon försöker på en massa olika sätt att hålla honom borta men det hjälper inte. Dessutom inträffar en hel massa olyckliga omständigheter…

Läs boken, vetja!