Estetiska programmet – Musiker, musikproducent och låtskrivare

Estetiska programmet är en exklusiv musikutbildning som genomförs i samarbete med Cardiac Music Group (CMG) för dig som vill arbeta inom musik. Programmet ger dig grundläggande högskolebehörighet samtidigt som du får en proffsig musikutbildning. Programmet har nya moderna lokaler med professionell utrustning och en riktig studio – precis som i arbetslivet!

Programmet erbjuder tre olika profiler

• Musikproduktion och låtskriveri

• Musiker och artist

• Estetik och media

Lärarna är aktivt verksamma i musikbranschen och under dina studier hos oss kan du komma att erbjudas undervisning av kända artister. Programmet ger dig stora möjligheter till fördjupning inom en speciell genre (t.ex. rock, pop, house, jazz, folkmusik och klassiskt). Med ett starkt engagemang kan du komma hur långt som helst – det är bara du själv som sätter gränserna. Du har ett stort utbud valbara kurser att välja mellan, vilket gör att du kan skräddarsy din egen framtid.

Datorn som instrument – unikt i hela Sverige!

Datorn har idag en central roll i musikbranschen. När man inte skapar/spelar in musik, är det vanligt att man spelar genom sin dator. Från och med hösten 2017 har du som elev på estetiska programmet möjligheten att använda datorn som ditt instrumentval, en helt unik möjlighet för er som är intresserade av detta!

– Att använda datorn som instrument finns inte någon annanstans vad jag vet, jag har sökt och letat men har inte hittat nånting. Idén slog mig för ett år sedan ungefär. Jag har jobbat mycket med modern teknik och idag använder väldigt många datorer när de producerar musik och spelar live, det borde värderas likadant som andra instrument, berättar Erik Lundahl, lärare på IMP och initiativtagare till den nya inriktningen.

Estetik och media – ny inriktning sedan hösten 2018

Media är oändligt. Och ändå växer våra digitala medier för varje dag – ja, för varje minut. Därför finns estetiska programmet nu med två inriktningar: en mot musik och en mot estetik och media. Estetik och media varvar teori med praktiska uppgifter och är din kompletta ingång till att arbeta med media i framtiden. Du får behörigheten till högskolan på köpet och under tiden får du ägna dig åt det senaste inom medieteknik och lära dig hur man arbetar praktiskt med estetik och media.

I inriktningen mot estetik och media har du möjlighet att välja till kurser efter dina intressen. All bra estetik börjar med en bra idé. Med grunderna i fotografisk bild eller grafisk design får du ett stort kreativt utrymme. Du utvecklar en närhet till det estetiska hantverket som gör att du får förmågan att väcka liv i vilken stilla yta som helst.

Kurser och samarbete med filmproducenter

Media handlar om hur olika medier fungerar och vad du kan använda dem till. Du kan välja till kurser för att lära dig hur man producerar för tv och film, ända från idé till färdig produkt. Om du är nyfiken på hur man använder ljud i t.ex. dataspel, ljudböcker eller andra interaktiva medier kan du välja till en kurs i ljudproduktion.

Ystad och södra Skåne är redan stort i filmsammanhang. Här får du inte bara lära dig att producera själv, utan du får också chans att vara med på riktigt genom olika samarbeten med lokala aktörer och skapa kontakter genom nätverket Film i Skåne.

Mediastudio

På Estetik och media får du tillgång till vår alldeles nya mediastudio. Studion är fulländad med en scen som går att flytta runt och du filmar med bara de bästa kamerorna. Från det ljudisolerade kontrollrummet intill kan du övervaka inspelningarna på samma sätt som man arbetar i vilken professionell film- och tv-studio som helst.

Popkollo – Lördagen den 15 december 2018

Häng med på en dag med musicerande, musikproduktion och låtskriveri, tillsammans med skivbolaget Cardiac Records (Frans, Renaida mfl) och estetiska programmet på Ystad Gymnasium. Lördagen den 15 december börjar vi dagen kl 13.00, med en rundtur på Ystad Gymnasium och en gemensam fika. Efter att ni fått se våra fina lokaler beger vi oss till Cardiac Records musikstudio, som ligger vid Stortorget i Ystad. Där skriver vi och spelar in en låt, i samma rum, studio och mikrofon som bland annat Frans och Renaida (Idol).

Anmäl dig till Popkollo här

Lyssna på röstcoach och läraren Hilde Schotte,
eget ID i rösten är viktigt.

Följ oss på instagram!