Dag 3-sista dagen

Hallååå igen!

Denna lördagsmorgon vaknade man upp med blandade känslor. Man visste inte riktigt om man skulle vara glad eller lite ledsen. Glad för att man ska åka hem och tillbaka till sina rutiner eller ledsen för att det är sista dagen och sista gången man träffar några av studenterna. Efter att man först träffades i Polen och nu i Tyskland så kommer man nära varandra på något sätt. Trots att vissa av oss är väldigt olika så efter tre dagar med varandra blir man ganska ledsen över att säga hejdå.

Iallafall, vi började dagen med att packa våra resväskor och sedan gå till frukosten. Efter frukosten gick vi till skolan där de tyska studenterna hade valt att vi skulle värma upp med musik. Så där stod vi, 40 personer kl 8.30 och sjöng för fulla muggar. Väldigt trevligt! När vi var klara med sången så delades vi in i grupper och idag skulle vi testa på hur det är att ha ett handikapp och hur samhället är anpassat för dessa personerna. Man kunde sitta i rullstol, ha på sig glasögon där man inte ser särskilt bra, vara helt blind, ha gipsat ben o.s.v. Därefter fick varje grupp ett ställe dom skulle ta sig till för att se hur det är för dessa människor som dagligen handskas med sitt handikapp. Exempel på ställen; tågstation, varuhus, klädaffärer och kyrkan.

När varje grupp hade tagit sig till dessa ställen så gick man tillbaka till skolan och nu skulle man göra en presentation om vad man upplevde och vad som behöver förändras, t..ex. i trafiken, för att underlätta.

När varje grupp hade presenterad sina resultat var det dags för lunch och därefter planerade vi nästa möte som kommer att äga rum på Bornholm. För att hinna med färjan så skulle vi åka ifrån Bergen ca 16.00 så vi sa hejdå till allihopa och som jag nämnde i början av inlägget så var men lite ledsen för att några av studenterna kommer man kanske aldrig träffa mer och alla har varit så genuint snälla och trevliga mot varandra. Men man kommer fortsätta hålla kontakten med varandra. (Tack till Facebook och Snapchat 😉 ).

Dessa dagarna i Tyskland har varit otroligt bra. Inte minst har dom varit så lärorika och intressanta att man har fått upp ögonen för olika samhällsfrågor och hur man kan göra för att förbättra situationen för andra människor. Vi alla ser fram emot nästa möte och ett stort TACK till Madelene Johansson som gör ett fantastiskt jobb som koordinator. Ett tack till våra politiker Leif Sandberg och Cecilia Olsson Carlsson för att ni varit där om man undrat något. Sist men absolut inte minst, ett tack till vår lärare, Peter Diurhuus-Gundersen för att du fått oss att skratta och allmänt ha det bra. TACK!

– Ajla Hodzic, Hanna Persson, Moa Nilsson, Oscar Räng Olsson, Albin Sazic, Jacob Olsson och Daniel Almhov