Anton Lantz, gymnasieingenjör

Varför har du valt att läsa ett fjärde teknikår?
– Efter tre år av teori får jag äntligen varva med praktik och använda allt jag lärt mig på en riktig arbetsplats. På bara ett år blir jag inte bara anställningsbar och bättre förberedd för vidare studier, jag får även titeln gymnasieingenjör.

Vad får du göra nu som du inte fått göra tidigare år?
– Jag får göra riktiga projekt mot verkliga kunder. Förut var det lärare som gav mig uppgifterna, nu är det kunder som behöver lösningar på problem. Det motiverar mig mycket mer och det jag gör utvärderas direkt av vd:n på företaget.

 Hur fungerar din praktik?
– Jag fick besöka de tio företag som är engagerade i utbildningen och sen motivera vilken jag ville ha min praktik på. Jag ville arbeta med 3D-modeller i CAD och önskade plats efter det – och fick mitt förstahandsval! Jag kom in i gänget på en gång, det är en halvstor arbetsplats och vd:n är jätteengagerad. Nu till våren ska jag dit i åtta veckor och göra mitt examensarbete som kommer att gynna både mig och företaget.

Varför behövs gymnasieingenjörer?
– Gymnasieingenjörer är jätteviktiga! Vi har en bred grund som kan utvecklas efter vad vår arbetsplats behöver. Just nu finns det dessutom brist på våra kompetenser på arbetsmarknaden.

Vad kan du se fram emot efter ett fjärde teknikår?
– Ett mycket större kontaktnät, praktisk erfarenhet och betydligt större chans att få jobb direkt efter examen. För mig handlar året om att testa mina intressen under ett år istället för att ta mig an en hel högskoleutbildning som tar tre eller fler år. Det var helt rätt för mig!